13 Ağustos 2012 Pazartesi

Osmanlı Usulü Gerçek Pilavlı Tas Kebabı


                                              

Her ailede hatta her sülalede elinin lezzeti nam salmış birisi vardır ya hani. Bizim bütün aile arasında o kişi benim canım Annemdir işte. Ve Annem bana "akşama sana ne pişireyim" diye her sorduğunda cevabım hep aynı olur... "Pilavlı tas kebabı".

Kandilde bizi iftara davet ettiğinde yapmıştı annem bu yemeği ve masasını da tarifini de koymayı bir türlü denk getirememiştim. Kısmet bugüneymiş. :)

Adına bakıp çok meşakkatli diye düşünmeyin. Çünkü yapılışı son derece kolay ve zevkli.
Gerek görüntüsü gerek tadıyla muazzam bir ana yemek. Tam bir Osmanlı menüsü. Ve benim her zaman vazgeçilmezim olmuştur.Pilav pişerken ortasındaki tas kebabının bütün aroması ve suyunuda alıyor ve pilav etten, et de pilavdan müthiş oluyor.
Canım Anneciğimin bu çok özel tarifini sizlerle de paylaşıyorum.

Malzemeler
·1kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti
·2 adet yemeklik doğranmış soğan
·4-5 adet acı sivri biber (ince ince doğranacak)
·3 adet domates (minik minik küpler halinde doğranacak)
·1 tatlı kaşığı domates salçası
·1 büyük diş doğranmış sarımsak
·Tuz, karabiber, pul biber
·Tereyağ
Pilavı İçin

·2 su bardağı pirinç
·2 su bardağı su
·1,5 çorba kaşığı tereyağ
·Tuz

Yapılışı
~Öncelikle tas kebabını yaparak başlıyoruz. Ve tereyağında eti biraz kavurup soğanı koyuyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz.
~Soğanlar kavrulduktan sonra sivri biberleri ekleyip biraz çeviriyoruz ve sarımsağı da ilave ediyoruz.
~Biberler de kavrulduktan sonra domatesleri ve salçayı ekleyip biraz kavuruyoruz ve tuzunu baharatını ilave edip kısık ateşte tenceremizin kapağını kapatıp suyu çekilene kadar pişmeye bırakıyoruz.
~Pişen etimizi yuvarlak bir kaseye alıyoruz. Ağzına alüminyum folyo kapatıyoruz ve teflon bir tencerenin tam ortasına kaseyi ters çevirip kaseyle beraber yerleştiriyoruz yani folyolu kısım tecnerinin tabanına gelecek.
~Ve geçiyoruz pilavımızı yapmaya. Güzelce yıkadığımız pirinçlerimizin üzerine kaynamış su koyup 10-15 dk bekliyoruz ve süzüyoruz.
~Tereyağını eritip pirinçlerimizi iyice şeffaflaşana kadar kavuruyoruz.
~Son olarak kavrulmuş pirinçlerimizi teflon tencereye ters çevirmiş olduğumuz kasenin etrafına yayıyoruz. 2 su bardağı suyu ve tuzunu da pirinçlerin üzerine koyup aynı pilav yapar gibi pişiriyoruz.
~Pilavı demlendikten sonra servis ediyoruz.

Tavsiye ediyorum demek az kalır bu tarif için. Eğer şu anda bu yazımı okuyorsanız akşam için başka bir menü düşünmeyin bence.... :)
Afiyet Olsun....

Published with Blogger-droid v2.0.6



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. ;)