28 Kasım 2012 Çarşamba

Ayşegül Abla'dan Nefis Aşûre Tarifi

                              
                               
Bayılırım aşureye. Fakat bugüne kadar hiç yapmayı denemedim. Çünkü hep yapan birileri oldu ve beni de mahrum bırakmadılar sağolsunlar. :) Bu sene kimse aşure yapmadı diye üzülürken müjdeli haber Ayşegül abladan geldi. Tek kelimeyle harikaydı. Narları bile soyup buzdolabı poşetine koymuş. Daha ne olabilir ki.... Ben de aşurenin lezzetine yaraşır bir sunum hazırlayıverdim hemen. Fotoğraflar benden tarif Ayşegül ablanın kendi kaleminden. Metnin devamını kendisi yazdı.
Buyrun.... :)
************************************************************************************ 
Muharrem ayı gelince herkesi bir aşûre telaşı alır gider. Acaba yiyebilecek miyim, acaba yapan olur mu, komşular getirir mi falan. Eşim ve ben ailelerimizden uzakta yaşadığımız için ve çok da fazla komşumuz olmadığı için o çok sevdiğimiz geleneksel lezzeti bir şekilde yaşamalı ve yaşatmalıydık. Üç sene önce çok sevdiğim bir ablamda tattığım aşurenin tarifini mutlaka öğrenmeliydim. Yoğun ısrarlarım üzerine, ondan o kimseye vermediği aşure tarifini öğrendim, her muharrem ayında yaptım, elimden geldiğince tanıdıklarıma ve sevdiklerime tattırdım ve herkes tarafından gerçekten çok sevildi.
Ezgicim de aşûremi tadarak, bana aşûre tarifimi bloguna koymak istediğini söyleyince çok heyecanlandım. Çok sevdiğim bir şarkıcıyı dinlemeye gitmişim de mikrofonu bana uzatmış ve şarkı söyleyecekmişim gibi hissettim. Ve elbette çok gurur duydum.
Çok uzatmadan tarife geçeyim. Netice itibariyle blog benim blogum değilJ
Aşûre yapmak değil de, aşûrenin ayarını tutturmak zordur. Yüzlerce çeşit aşûre yemişizdir. Kimisi çok cıvık olur, kimisi çok şekerli, kimisi içine alakalı alakasız her türlü malzemeyi katar. Velhasıl kelam ben lezzeti test edilmiş ve onaylanmış aşağıdaki tarifi şiddetle herkese tavsiye ediyorum.
Şimdiden afiyet olsun.
Aşûre Tarifi

Malzemeler
750gr aşûrelik buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasülye
1 çay bardağı pirinç
200gr kuru incir
200gr kuru kayısı
200gr üzüm kurusu
5 su bardağı şeker
1 adet portakal
15 adet karanfil
1 adet kabuk tarçın
1 çay bardağı süt
2 adet elma

Yapılışı
Kuru fasülye ve nohut düdüklü tencerede 30 dakika haşlanır ve dinlenmeye bırakılır.
Aşûrelik buğday 20 dakika haşlanır ve dinlenmeye bırakılır.
1 çay bardağı pirincin içine 4 çay bardağı su konularak kısık ateşte nişasta olana kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
Küp şeklinde doğranmış olan kuru incir, kuru kayısı ve üzüm kaynar suyun içine dökülerek 2 dakika kaynatılıp altı kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.
Aşûrelik buğdayın dinlendikten sonra yapıştığını göreceksiniz. Bu şekilde içine biraz soğuk su konulur ve açılana kadar yoğurulur. Üstünü geçecek kadar sıcak su, nohut ve kuru fasülye eklenir ve kaynaması beklenir.
Ardından sırasıyla ve yavaş yavaş;
Kayısı, incir ve üzüm
1 tam portakal kabuğu rendesi
Yarım su bardağı portakal suyu
Süt
Karanfil
Kabuk tarçın
Şeker
Küp küp doğranmış elma
Eklenir ve dibi tutmasın diye sürekli karıştırılır. Elmadan sonra üç dakika daha kaynatılarak altı kapatılır ve soğuması beklenir. Üzerinin kabuk bağlamaması için arada bir tencerenin kapağı açılarak karıştırılır. Ilıyana kadar bu işlem devam ettirilir. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde soğuk bir ortamda bir gece bekletilir.
Püf Noktaları
i)                     Tencereniz çok büyük bir tencere olmalı. Aksi takdirde bu ölçüleri tencerenize sığdıramazsınız. Bu konu çok önemli.
ii)                   Aşûre ılıyınca kabuk tarçın içinden çıkartılır; aksi takdirde acı bir tat bırakabilir. Seçmekte güçlük çekmezseniz karanfilleri de içinden çıkartabilirsiniz. Ben karanfilleri içindeyken daha çok seviyorum.
iii)                  Pişirme işlemi sırasında göz kararınca sık sık sıcak su eklemeniz gerekecek. Ayrıca pişirme işlemi bitince aşûreniz eğer akıcı bir kıvamda ise telaşlanmayın. Ertesi sabah malzemelerin şişerek aşûrenizin koyu bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Şeker miktarını ise; ertesi sabah tadına baktığınızda damak lezzetinize göre sıcak bir su içinde eriterek eklemek suretiyle ayarlayabilirsiniz. Zira sıcakken tadına baktığınızda şekerliymiş gibi gelebiliyor. Eğer ertesi sabah kontrol ettiğinizde kıvamı çok koyu olduysa içine -maksimum 1 su bardağı olmak üzere- soğuk su ekleyerek dilediğiniz kıvama getirebilirsiniz.
Üzerini süsleme konusu da artık sizin zevkinize ve hayal gücünüze bırakıyorum.
Afiyet olsun....
                                  
                                  
Published with Blogger-droid v2.0.9

5 yorum:

  1. Allah kabul etsin
    Mutfağınızdan bereket eksik olmasın
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler iyi dilekleriniz için. Çok sağolun :)

    YanıtlaSil
  3. Allah kabul etsin de nasil canim cekti simdi:( artik asure yiyemiyor olmak uzdu beni bu manzarayi gorunce:(((( o yuzden de gozum zarif ordeklere kaydi hemen, BAYILDIMMM cok zarifler....
    yapaninda duzenleyenin cekenin ve yayinlayanin ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,nohut ve fasulye ayrı ayrımı berabermi haşlanacak,buğday nohut ve fasulye önceden ıslatılmışmı olacak acaba?çok lezzetli bir aşure tarifine benziyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Harika cnm ellerine sağlık başarılar

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. ;)