5 Aralık 2012 Çarşamba

Pizza (Çok Özel Bir Tarif !!!)

                             
Geçenlerde iş çıkışı pratik olur diye fırından ekmek hamuru aldırıp pizza yapmıştım. Malzemelerini de bol bol özene bezene hazırladım. İlk pizza deneyimim olacaktı. Can'a menüde pizza var müjdesini verdim ve attım tepsiyi fırına. Fakat gelin görün ki o kadar kötü olmuş o kadar kötü olmuştu ki anlatamam. Hamuru sert, üzeri kuru.... Keyfim kaçtı ve birer dilim yedkten sonra bahçedeki köpeklere ayırdığım artık yemeklerin arasına yollayıverdim hemen.

Daha da pizza yapmam diye düşünürken  bir pizza çılgını olan Can ısrarla birdahakine daha iyisini yapacağım konusunda ısrar edince ; bu kez Ece Anne'min tarifiyle yapmaya karar verdim. Onun pizza tarifi meşhurdur.
Aldım defteri önüme ve tarife birebir sadık kalarak yaptım bu kez. Hamurunu da kendim yoğurdum. Üstelik fırından hamur alıp yapmaktan daha kolay geldi bana. Çünkü fırın hamurunu da sıvıyağ ile tekrar yoğuruyorsunuz zaten.

Bu tarifi Ece Anne'lerin yazlıkta yemek kursuna giden bir komşusu vermiş.Profesyonel bir tarif anlıycağnız. :)
                                      
Veeeeee bingoooo....
Ben bile inanamadım ortaya çıkan şaheseri benim yaptığıma. :) İnanın hayatımda yediğim en ama en güzel ev pizzasıydı. Can'dan aldığım iltifatları saymıyorum bile. :) Daha sonra da Başaklara yaptım ikinci kez. Ve koca tepsiyi hep berarber silip süpürdük. :)

Tek tavsiyem siz de tarife birebir sadık kalın lütfen. Yine lafa daldım dimi, hemen tarife geçiyorum :)

Malzemeler:
*1 su bardağı ılık su
*1/2 paket yaş maya
*1/2 çorba kaşığı toz şeker
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*Tuz (1 çay kaşığı kadar)
*Un (Yumuşak kıvamlı,ele yapışmayan bir hamur olacak)

Sosu İçin:
*1çorba kaşığı ketçap
*1,5 - 2 çorba kaşığı salça
*Pul biber, kekik, fesleğen (eğer varsa)
*1 çay bardağı kadar su

Üzeri İçin:
*Rendelenmiş kaşar
*Sucuk
*Salam
*Sosis
*Siyah zeytin
*Domates
*Biber
*Ve her ne seviyorsanız onu ekleyebilirsiniz. (Mısır, mantar vs...)

Yapılışı:
*Hamuru hazırlamakla başlayalım. Hamur yoğuracağınız kaba ılık su, şeker ve yaş mayayı koyun ve biraz karıştırın. Unu ve tuzu da ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Nemli bir bez ile örtüp 15-20 dakika mayalanmaya bırakın. (Ortamın ısısına göre mayalanma süresi değişecektir.)
*Hamur mayalanırken biz sosumuzu ve diğre malzemelerimizi hazırlayalım.
*Fırın tepsisinin her tarafını güzelce yağlayıp hamuru yayalım.
*Üzerine sosumuzu ilave edelim.
*Sosun üzerine kaşar peynirini serpiştirelim.
*Diğer bütün malzemeleri de güzelce yerleştirelim.
*İnce ince dilimlediğimiz domatesi ve uzun ince doğradığımız biberleri de ilave edelim.
*2OO derece önceden ısıtılmış fırında altı pişene kadar pişirelim.

Artık haftada bir kez yapılacakmış bu pizzadan. Emir büyük yerden geldi. :)

Not: Bu ölçülerle tam bir fırın tepsisi kadar pizza çıkıyor. Kalabalık bir aileyseniz ölçüyü iki katına çıkararak da yapabilirsiniz ki orjinali öyleydi. Fakat ben yarım ölçü tercih ettim. Malum iki kişiyiz. :)

Afiyet Olsun....
                               





5 yorum:

  1. Hiç abartmıyorum, ennnnn sevdiğim şeydir pizza. Ama ne yazıkki Sivas'ta doğru düzgün yapan bir yer olmadığı için yemekten mahrum kalıyoruz. İki gün önceki "Prensesin Masası-2" paylaşımından sonra heyecanla beklemekteydim tarifi. Ve sonunda kaç gündür heyecanla beklenen o meşhur tarif yine denenecekler listesinin başında yerini aldı. Ellerine sağlık Ezgicim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül Ablacım inan bana bu tarif pizzada son nokta yani :) Denedikten sonra da yorumlarını bekliyorum. Güzel düşüncelerin için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. evettt cumartesi pizza günümüzdü,süper oldu, bayılarak yedik :)))

    çok kolay bir tarif mutlaka deneyin kızlarrrrrr

    YanıtlaSil
  3. Pizza tarifimiz netleşti artık. Toprak'cığma sık sık yapılacaklar listesine eklensin o zaman :)

    YanıtlaSil
  4. gigi'den duydum güzel tarifmiş :)

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. ;)