11 Şubat 2013 Pazartesi

Patatesli ve Peynirli Buzluk Böreği (Rulo Börek)

Bu aralar hep tatlı tarifleri yayınladığımı farkettim. Halbuki ben börek,çörek olaylarını da en az kek,pasta kadar çok severim. Ve şimdi size pratik ötesi bir börek tarifi vericem. Adının buzluk böreği olmasının sebebi böreği hazırladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletiyor oluşunuz.
Geçenlerde abim misafirimdi. Ve ona daha önce tattırmadığım birşey yapayım kahvaltıda diye düşünürken Ece Annemin buzluk böreği geldi aklıma.
Bir yufka böreği bu kadar mı lezzetli olur deneyince göreceksiniz. Böreğin yapılışında beni en çok cezbeden taraf ise sadece tek bir kabın pisleniyor oluşu. Yani patatesi haşladığınız tencereye yine her bişeyi katıp püre kıvamına getiriyorsunuz ve hop harcınız hazır. :)

Her aşamasını sizler için fotoğrafladım. Sanırım daha anlaşılır olacaktır.

Ve işte tarifim :

Malzemeler:
6adet yufka

İç Harcı İçin:
Yarım kilo patates (Patatesleriniz küçükse 5, büyükse 4 tane kullanmanız yeterli.)
250 gr peynir (Ben beyaz peynir ve lor peynirini karıştırdım.)
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 paket tereyağ (Ben yarısını tereyağ, yarısını sıvıyağ kullandım)
2 yumurta
Maydanoz
Tuz, pul biber, karabiber

Üzerine Sürmek İçin:
1 adet yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı
~Patateslerimizi haşlayıp çatalla eziyoruz.
~Üzerine peyniri ekleyip tekrar eziyoruz.
~Patates ve peynirin olduğu kabın içerisine yoğurt,yumurta,süt,maydanoz ve baharatlarımızı da ilave edip karıştırıyoruz.
~Mıhlama veya kek hamuru kıvamında bir karışım elde ediyoruz.
~İlk yufkamızı tezgaha seriyoruz ve yaptığımız harçtan elimizle bol bol sürüyoruz ve ikinci yufkayıda onun üzerine yayıp yine harcımızdan sürüyoruz. Altı yufkayı da bu şekilde üst üste aralarına harç sürerek bitiriyoruz.
~Altıncı yufkanın üzerine de harç sürmeyi unutmayın.
~Sonra tezgahtaki yufkaların bir kenarından başlayarak rulo haline getiriyoruz.
~Ortadan ikiye kesip bir gece bekletmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz. (Hatta ben bir yarısını buzdolabı poşetine koyup çat kapı gelen misafirlerime hazır olsun diye derin dondurucuya kaldırdım.)
~Ertesi gün ekmek dilimler gibi birer parmak kalınlığında dilimleyip tepsiye diziyoruz ve üstüne yumurta-yağ karışımından sürüyoruz.
~180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun....
Herkese iyi haftalar dilerim....

4 yorum:

  1. Misafir için çok pratik herkesin buzluğunda olması gereken bir lezzet... Ellerine emeğine sağlık.....

    YanıtlaSil
  2. Görümcem çok güzel yapardı eşim de bayılır ama tarifini bulamadığım için yapamıyordum. Bu tarif çok güzel görünüyor emeğinize sağlık bugün deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Buzluga koyarken kesip mi koyuyoruz yoksa rulo şeklinde koyup sonrami kesiyiruz

    YanıtlaSil
  4. Buzlukta mı bekletecegiz

    YanıtlaSil

Yorum bıraktığınız için çok teşekkürler. ;)