30 Nisan 2014 Çarşamba

Ev Yapımı Muhteşem Cheesecake (İki Farklı Sos Tarifi İle)

ORMAN MEYVELİ CHEESECAKE

LİMONLU CHEESECAKE
Bu tarif benim için o kadar özel ve anlamlı ki. Çünkü bu tarif benim çocukluk hatta bebeklik arkadaşıma ait....

Eskiden oyuncaklarla yemekler pastalar yapardık, bıkmadan usanmadan saatlerce evcilik oynardık. Şimdi ise onun 3 yaşında dünyalar güzeli bir kızı var benim ise karnımda minicik bebek..... Ve bu defa birlikte mutfağa girip (en gerçek malzemelerle:) canım Burcu'mun tarifiyle muhteşem bir cheesecake yaptık.

O kadar çok cheesecake tarifi okumuştum ki daha öncesinde. Fakat yapılışını okuduğum her tarif beni korkuttu. Yok fırına su dolu bir kap konacakmış yok en ufak bir dikkatsizlikte çatlarmış falan filan.... Oysa Burcu neredeyse on dakikada herşeyi hazırlayıp fırına vermişti bile cheesecake'i.


Tabanı İçin :
-2 paket rondodan geçirilmiş burçak bisküvi
-2 çorba kaşığı eritilmiş tereğayı

Peynirli Kat İçin:
-400 gr labne peynir
-1 paket krema
-1 su bardağı toz şeker
-1 çorba kaşığı nişasta (aşırı tepeleme olmayacak)
-2 çorba kaşığı un (aşırı tepeleme olmayacak)
-1 paket vanilya
-2 adet yumurta

Limonlu Sos İçin:
-50 gr tereyağı
-1 yumurta
-2 yemek kaşığı limon suyu
-1 çay bardağı şeker
-Yarım limon kabuğu rendesi

****Tüm malzemeleri benmari usulü devamlı karıştırarak şeker iyice eriyene dek pişiriyoruz.

Orman Meyveli Sos İçin :
-1 paket Dr. Oetker orman meyveli sos
-1 paket Dr. Oetker böğürtlenli sos

****Orman meyveli sosu arkasında yazdığı şekilde pişirelim ve zaten hazır olan böğürtlenli sosu da bu sosa ekleyip karıştıralım.


Yapılışı:
-Öncelikle tabanı yapmaya başlıyoruz. Burçak bisküvi ile 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağını güzelce karıştırıp kelepçeli kalıbımızın altına bastırarak ve iyice sıkıştırarak yayıyoruz.
-Daha sonra bir kaba labne, krema ve toz şekeri koyup bir çırpıcı ile (mikserle değil) şeker eriyene kadar çırpıyoruz.
-Şeker eridikten sonra nişasta, un ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırıyoruz.
-En son 2 yumurtayı ekliyoruz ve yumurtalar karışımla homojenize olur olmaz çırpmayı bırakıyoruz. Tek püf noktası bu yani yumurtayı ekledikten sonra az çırpmak. Yumurta çok çırpılırsa sonuç pek de hoş olmuyormuş. (Not: Limonlu yapacaksanız bu peynirli karışıma da limon kabuğu rendesi ekleyin)
-Hazırlamış olduğumuz bu kremayı bisküvili tabanımızın üzerine dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişiriyoruz. (kremanın ortası oynamayacak) (pişirme süresi fırından fırına değişebilir)
-Pişer pişmez fırından alalım çünkü fazla pişirirsek peynirli katman çatlayacaktır.
-Kekimizi buzdolabında iyice soğuttuktan sonra üzerine damak zevkinize göre sosundan dökelim. Sosu asla kekimiz soğumadan dökmeyelim. Ve cheesecakeimizide soğumadan kalıbından çıkarmayalım.
-Arzu ettiğimiz şekilde süsleyelim. Biz ev halkının acelesi nedeniyle hiçbir süsleme yapamadık maalesef. :)

İşte hepsi bu kadar. Sıradan bir kek tarifinden bile pratik geldi bana.
Afiyet olsun.







29 Nisan 2014 Salı

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası

Özellikle yazın ılık veya soğuk olarak yemeyi çok sevdiğimiz bu lezzetli çorbanın  tarifini de en pratik haliyle paylaşmak istiyorum.

-1 veya 1,5 su bardağı arpa şehriyeyi güzelce haşlayalım.
-Yoğurdumuza sarımsak ezip biraz tuz atalım iyice çırpalım.
-Şehriyelerimizi bu yoğurtla karıştıralım. (Su miktarını sevdiğiniz kıvamda ekleyebilirsiniz)
-Üzeri için tereyağ ve salçayı kavuralım.
-Nane ile süsleyip servis edelim.

Büyük küçük herkes bayılıyor. Afiyet olsun....




25 Nisan 2014 Cuma

Pratik Kanat Yemeği


Yine annemin bir tarifiyle karşınızdayım. Tadı nefis ve tüm malzemeler çiğden konduğu için inanılmaz pratik. Hazırlık aşaması 10 dakikanızı ya alır ya almaz. Sonra da kısık ateşe alın tencerenizi bırakın bir kenarda pişedursun. Ben tavuğu pilavsız düşünemediğimden yanına pirinç pilavı yaptım. Ve de Can'ın ennn sevdiği çorbayı; yoğurtlu arpa şehriye çorbası.(tarifini ekledim) Üçünü yapmak 45 dakikamı bile almadı. İşten çıkınca böyle pratik menüler kesinlikle hayat kurtarıyor.

Malzemeler:
1 paket kanat
2 adet patates (parmak kalınlığında halka halka doğranmış olacak)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2-3 diş ezilmiş sarımsak
2 adet domates
3 adet sivri biber
tuz, karabiber, kekik, kimyon, pulbiber
1 su bardağı su

Yapılışı:
-Salçaları,sarımsağı ve tüm baharatları ve birkaç kaşık suyu bir kapta karıştırın.
-Kanatları bu karışıma bulayıp teflon tencereye dizelim.
-Patatesleri de yine aynı karışıma bulayalım ve kanatların üzerine dizelim.
-Halka halka doğradığımız domatesleri ve jülyen doğranmış sivri biberleri de patateslerin üzerine dizelim.
-1 su bardağı suyu kalan salçalı karışımımız ile birlikte yemeğimizin üzerine dökelim ve tencereyi ocağa alalım.
-Yüksek ateşte kaynamaya başladığı an hemen altını en kısık ateşe getirelim ve kanatlar yumuşacık olana dek pişirelim.

Afiyet olsun....




23 Nisan 2014 Çarşamba

Ev Yapımı Beyti (Şişte Yufkalı Köfte)


Bu tarifle ilgili çok şey yazılabilir aslında ama resimler herşeyi anlatıyor :) Denemezseniz pişman olursunuz.

Malzemeler :
2 adet yufka
Yarım su bardağı su ve sıvıyağ karışımı
Köftesi İçin:
350gr kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yumurta 
1yemek kaşığı biber veya domates salçası
1 adet püre haline gelmiş kapya biber
Maydanoz (ince kıyılmış)
Kıvam alması için ekmek içi veya galeta unu
Tuz, karabiber, kimyon ve sevdiğiniz baharatlar

Sosu İçin:
1 yemek kaşığı tereyağ
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet rendelenmiş domates
Tuz
1 çay bardağı su

-Tereyağda sarımsağı biraz çevirelim ve salçayı ekleyip kavuralım.
-Domatesi de ekleyip pişirelim. Su ve kararbiberi de ilave ettikten sonra suyu da ekleyip kaynatalım.

Yapılışı
-Öncelikle köftemizi yoğuralim ve biraz buzdolabında dinlendirelim.
-Bir yufkayı tezgaha yayalım ve su&sıvıyağ karışımımız ile biraz ıslatıp D harfi şeklinde yufkayi katlayalım.
-D harfinin uzun olan kısmına köfte karışımımızın yarısını resimdeki gibi elimizle uzunlamasına yayalım ve yufkayı sigara böreği sarar gibi sıkı bir şekilde rulo şeklinde saralım.
-Diğer yufkamıza da kalan köfte karışımımız ile aynı işlemleri uygulayalim.
-1,5 parmak kalınlığında dilimlediğimiz yufkali köftelerimizi şişlerimize dizelim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alalım. 
-Önceden ısıtılmış olan 180 derece fırında iki tarafınıda iyice pişirelim. (Bir yüzü pişince diğer tarıfını çevirmemiz gerekiyor)
-Üzerine sosumuzdan gezdirip yanında yoğurt ile servis edelim.

Afiyet Olsun











22 Nisan 2014 Salı

Vanilya Rüyası


Tarif tamamen uydurmasyon ve bana ait.  O kadar hafif bir tatlı ki oldu ki çok beğendim. Beyaz çikolatalı tarifleri severseniz mutlaka deneyin derim.



Keki İçin:
*3 yumurta
*1,5 su bardağı toz şeker
*1 su bardağı süt
*1/2 su bardağı sıvı yağ
*1 paket kremşanti (toz olarak kullanacağız)
*1 adet çubuk vanilya (eğer yoksa 3 paket toz vanilya)
*1 paket kabartma tozu
*Un (normal kek hamuru kıvamında olacak)

Kreması İçin:
*1 paket çiğ krema (200ml)
*120 gr. beyaz çikolata

Süslemek İçin:
Her ne arzu ediyorsanız.
-Çilek
-Muz
-Hindistan cevizi vs. vs......

Yapılışı:
-Kekimiz için önce yumurta ve şekeri iyice çırpalım.
-Süt ve sıvıyağı ekleyelim.
-Kremşanti, vanilya, kabartma tozu ve unu da ekleyip yağlamış olduğumuz kelepçeli kalıbımıza dökelim ve önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında pişiriyoruz. Kürdan temiz çıkar çıkmaz fırından alıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Keki asla çok pişrip kurutmayın.
-Kekimiz henüz fırındayken hemen kremamızı hazırlıyoruz. Çiğ kremayı ocakta ısıtıyoruz ve sonra altını kapatıp beyaz çikolataları içine kırıp kremanın sıcağı ile eritiyoruz.  Ve buzdolabına kaldırıyoruz.
-Kek ve krema ılıyınca kekimizi ortana ikiye keselim ve kremanın yarısını kekin ortasına yayalım.
-Sonra kremamızı buzdolabına kaldırıp biraz daha koyulaştıktan sonra kekimizin üzerine dökelim.
-Arzu ettiğimiz gibi süsleyelim ve servise hazır.....


16 Nisan 2014 Çarşamba

Revani (Annemin Tarifi İle)

Revaniyi nerdeyse herkes bilir yapar ve sever diye düşünüyorum. Ben de yıllardır annemin tarifiyle yapıyorum. Sizinle de paylaşayım istedim.

Malzemeler:
3 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
3 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı sıvıyağ
3,5 kahve fincanı irmik
3,5 kahve fincanı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
(arzu ederseniz hamura biraz ceviz içi de ekleyebilirsiniz)

Şerbeti İçin:
8 kahve fincanı toz şeker
9 kahve fincanı su
birkaç damla limon suyu

Süslemek İçin:
Hindistan cevizi

Yapılışı:
-Öncelikle şerbetimizi yapalım ve soğumaya bırakalım. (Su ve şeker kaynayınca limon suyunu ekleyelim ve kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim.)
-Yumurta ve toz şekeri çırpalım. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyelim. Un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu da ilave edip normal kek hamuru kıvamını elde edelim. (Ben biraz da ceviz içi ekledim)
-Pişireceğimiz tepsi veya borcamı yağlayalım ve hamurumuzu dökelim.
-Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kürdan temiz çıkana dek pişirelim.
-Fırından çıkan kekimizi dilmleyelim ve sıcak kekimize soğumuş olan şerbetimizi dökelim.
-Hindistan cevizi ile süsleyip servis edelim.
Afiyetler olsun :)