11 Şubat 2013 Pazartesi

Patatesli ve Peynirli Buzluk Böreği (Rulo Börek)

Bu aralar hep tatlı tarifleri yayınladığımı farkettim. Halbuki ben börek,çörek olaylarını da en az kek,pasta kadar çok severim. Ve şimdi size pratik ötesi bir börek tarifi vericem. Adının buzluk böreği olmasının sebebi böreği hazırladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletiyor oluşunuz.
Geçenlerde abim misafirimdi. Ve ona daha önce tattırmadığım birşey yapayım kahvaltıda diye düşünürken Ece Annemin buzluk böreği geldi aklıma.
Bir yufka böreği bu kadar mı lezzetli olur deneyince göreceksiniz. Böreğin yapılışında beni en çok cezbeden taraf ise sadece tek bir kabın pisleniyor oluşu. Yani patatesi haşladığınız tencereye yine her bişeyi katıp püre kıvamına getiriyorsunuz ve hop harcınız hazır. :)

Her aşamasını sizler için fotoğrafladım. Sanırım daha anlaşılır olacaktır.

Ve işte tarifim :

Malzemeler:
6adet yufka

İç Harcı İçin:
Yarım kilo patates (Patatesleriniz küçükse 5, büyükse 4 tane kullanmanız yeterli.)
250 gr peynir (Ben beyaz peynir ve lor peynirini karıştırdım.)
1 su bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı süt
1 paket tereyağ (Ben yarısını tereyağ, yarısını sıvıyağ kullandım)
2 yumurta
Maydanoz
Tuz, pul biber, karabiber

Üzerine Sürmek İçin:
1 adet yumurta sarısı ve 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılışı
~Patateslerimizi haşlayıp çatalla eziyoruz.
~Üzerine peyniri ekleyip tekrar eziyoruz.
~Patates ve peynirin olduğu kabın içerisine yoğurt,yumurta,süt,maydanoz ve baharatlarımızı da ilave edip karıştırıyoruz.
~Mıhlama veya kek hamuru kıvamında bir karışım elde ediyoruz.
~İlk yufkamızı tezgaha seriyoruz ve yaptığımız harçtan elimizle bol bol sürüyoruz ve ikinci yufkayıda onun üzerine yayıp yine harcımızdan sürüyoruz. Altı yufkayı da bu şekilde üst üste aralarına harç sürerek bitiriyoruz.
~Altıncı yufkanın üzerine de harç sürmeyi unutmayın.
~Sonra tezgahtaki yufkaların bir kenarından başlayarak rulo haline getiriyoruz.
~Ortadan ikiye kesip bir gece bekletmek üzere buzdolabına kaldırıyoruz. (Hatta ben bir yarısını buzdolabı poşetine koyup çat kapı gelen misafirlerime hazır olsun diye derin dondurucuya kaldırdım.)
~Ertesi gün ekmek dilimler gibi birer parmak kalınlığında dilimleyip tepsiye diziyoruz ve üstüne yumurta-yağ karışımından sürüyoruz.
~180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun....
Herkese iyi haftalar dilerim....

4 Şubat 2013 Pazartesi

Nefis Kakaolu Cupcake ve Pazar Kahvaltımız :)

Dün Can daha uyanmadan girdim mutağa. Amacım sadece güzel bir pazar kahvaltısı hazırlamaktı. Taa ki dolabı açıp da dünden artan dolgu kremasını görünceye dek.... Acilen bir cupcake yapıp bu kremayı değerlendirmeliydim. :)

Bu tarif kurabiye kursu yazımda da bahsettiğim Funda'cığımın tarifi. Kendisi de benim gibi tam bir mutfak delisi. Lafta değil cidden öyleyiz biz. :)

Dün yani pazar sabahı Funda'yı aradığımda aramızda geçen diyaloğu aynen yazmak istiyorum.
Ezgi: Canım uyuyomuydun? Verdiğin tarifte yağ ne kadardı onu soracaktım.
Funda: Tatlım dün yaptıkların bitti mi yine mutfağa daldın pazar pazar. Mutfakla kafayı mı bozdun sen?
Ezgi: Yoo yaptıklarım aynen duruyo ama dolgu kremam artmıştı senin kekten yapıp süsleyeyim dedim. Sen napıosun?
Funda: Bende marketteyim yufka alıyorum, dünki senin börekten deniycem.

Sanırım bizi ve arkadaşlığımızı özetleyen güzel bir örnek oldu bu. :))

Şimdi tarifini vereceğim kek sıcakken sufleden birazcık daha katı, soğuduğunda ise aynı yumuşaklığını koruyan harika bir tarif. Bence bu keki bu kadar güzel yapan şey ise 1yumurta ile yapılıyor olması. Çok hafif ve çooook lezzetli bir tarif. Hemencecik de pişiveriyor. Ben bayıldım. Kek böyle kendi haliyle çok ama çok güzel. Ben üzerini sadece kalan kremamı değerlendirmek amacıyla süsledim. Neyse fazla uzatmadan tarife geçeyim.

Malzemeler:
*1 yumurta
*1 su bardağından biraz eksik toz şeker
*1/2 su bardağı sıvıyağ
*1 su bardağından biraz eksik süt
*1 tepeleme yemek kaşığı kakao (Hamurun rengi epey koyu olacak)
*1 paket vanilya
*1 paket kabartma tozu
*Un (kek hamurundan biraz daha akışkan olacak kadar un)
*1/2 su bardağından daha fazla damla çikolata

Yapılışı:
-Yumurta ve şekeri çırpalım.
-Yağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam edelim.
-Kakao, un, kabartma tozu ve vanilyayı da ilave edelim.
-Son olarak damla çikolatayı da ekleyip karıştıralım.
-Kağıt kalıplarımızın herbirinin yarısından birazcık fazlası dolacak şekilde kek karışımımızı paylaştıralım.
-Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirelim. Dikkat edin çok çabuk pişiyor. Fırınınıza göre daha erken veya daha geç pişebilir. Kurutmayın!!!!

Kreması İçin:
Detaylı krema tarifi için 'Evde Tek Başına' adlı yazıma tıklayabilirsiniz.
Açıkçası benim birgün öncesindan kalan dolgu kremam vardı.(profiteröl için hazırlamıştım)
Onun içerisine bir paket çilekli danone puding koyup çırptım. Krema torbasını keklerin içine de batırıp içlerini de bu krema ile doldurdum. Sonra da aynı krema ile üzerlerini süzledim.

Cupcakelerim de hazır olduğuna göre pazar kahvaltımız şenlik tadında geçti diyebilirim. :)
Afiyet olsun herkese.....
Bu sucuklu yumurta da pek güzel olmuştu bari fotoğrafını ekleyeyim dedim. :)